Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG VÁLTOZÁS

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG VÁLTOZÁS

2016 végéig, ha egy munkáltató nem akarta elismerni egy baleset munkahelyi jellegét, ő volt köteles bizonyítani, hogy az valóban nem ott és nem akkor történt, amikor a munkavállaló állítja.

2017-től ez megváltozott. Jelenleg, ha egy munkavállaló elmulasztja a jelentési kötelességét, nem szól a felettesének, vagy legalább egy kollégájának, hogy őt baleset, bármilyen sérülés érte és csak egy, vagy akár több nappal később szól, akkor a munkavállaló nem köteles azt elismerni. Ilyen helyzetben a munkavállaló nehéz helyzetbe kerülhet, mert nem lesz egyszerű a bizonyítás! Az orvosi leletek nem bizonyító értékűek, attól függetlenül, hogy az orvossal mit iratunk a leletre, hogy a baleset hol és mikor történt. Bizonyító értékű lehet esetleg egy videó felvétel, amennyiben a hely be van kamerázva, vagy egy munkatársunk, aki kiáll mellettünk és írásban is megerősíti az igazunkat. Ebben az esetben viszont a munkatárs is bajba kerülhet, mert a balesetek nem csak az elszenvedő, hanem a tanú is köteles jelenteni a felettesnek.

A munkavédelmi oktatásaink eddig is úgy szóltak, hogy minden balesetet jelentsünk feletteseinknek, de ez most hatványozottan fontossá vált!

MINDEN BALESETET JELENTSÜNK, MÉG AZT IS, AMINEK „CSAK” TANÚI VOLTUNK!!

1993. évi XCIII. törvény 66.§:

"A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni. Ha a sérült neki felróható okból ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a baleset munkáltatói kivizsgálása során a sérültet terheli annak bizonyítása, hogy a baleset a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történt."

Forrás:

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99300093.TV

 

Balesetmentes munkavégzést kívánok mindenkinek!

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek