Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás

Munkavédelmi szabályzatKötelező-e a munkavédelmi szabályzat?

Jogszabály nem kötelezi a munkáltatókat munkavédelmi szabályzat készítésére. A munkáltató egyedi utasításokban is megszabhatja azokat az előírásokat, amelyek a munkavédelem követelményeinek teljesítéséhez szükségesek. Sokkal áttekinthetőbb és követhetőbb azonban, ha a munkavédelmi szabályzat rögzíti az utasításokat.

Mivel nem törvényi kötelezettség a munkavédelmi szabályzat elkészítése, ezért külön tartalmi és formai követelményeknek sem kell megfelelnie. Ellenben a munkavédelemre vonatkozó jogszabályok elég jól körülhatárolják, hogy minek is kell szerepelnie a szabályzatban ahhoz, hogy a munkáltató eleget tehessen munkavédelmi kötelességének.

A munkavédelmi szabályzat célja

A szabályzatban fektetik le a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés követelményeit. Ez egyébként is a munkáltató feladata, tehát még akkor is érdemes szabályzatot írni, ha a törvényi szabályozás értelmében ez nem kötelező.

Ha szabályzat készül, egyrészt sokkal kisebb a figyelmetlenség miatt keletkező hiányosságok, ezáltal a bírság kiszabásának esélye, másrészt a munkavállalók is tisztában lesznek azzal, hogy milyen irányelveket kell figyelembe venniük munkájuk során. Természetesen a munkavállalóra vonatkozó szabályokat ismertetni kell a munkába állás előtti munkavédelmi oktatás keretében.

Mit tartalmaz a szabályzat?

A munkavédelmi szabályzat rendelkezik a kockázatot jelentő eszközök, technológiák és anyagok alkalmazásáról, illetve kezeléséről. A megfelelő munkakörnyezet biztosításának részletei, úgymint a kötelező védőital, az egészségügyi, tisztálkodási és étkezési lehetőségek, szintén szerepelnek a szabályzatban.

Továbbá a szabályzat gyakran tartalmazza az esetleges munkabalesetek bekövetkeztekor szükséges eljárások leírását, a lépések felsorolását.

 

Konkrét, cégre szabott ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot! 

AJÁNLATKÉRÉS

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek