Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás

Kinek a felelőssége az orvosi vizsgálat megléte?

Minden esetben a munkáltató felelős azért, hogy munkavállalói a számukra szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatokon részt vegyenek. A munkavállalóknak orvosi vizsgálaton való részvételük kötelező és a munkába állás feltétele. Azok a munkavállalók, akik nem rendelkeznek érvényes orvosi alkalmassági vizsgálattal, munkavédelmi szempontból alkalmatlanok a munkavégzésre.

Mikor kell orvosi vizsgálaton részt venni?

Az orvosi vizsgálatok között három fajtát különböztetünk meg.

  • előzetes orvosi vizsgálat
  • időszakos orvosi vizsgálat
  • soron kívüli orvosi vizsgálat

Mit jelentenek ezek a vizsgálatok?

Orvosi vizsgálatok rendje Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálaton minden új munkavállalónak részt kell vennie a munkakörének megfelelően, munkába állás előtt.

Időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton rendszeresen, az üzemorvos által meghatározott időközönként kell részt venni. Ezt a rendszerességet az üzemorvos határozza meg a munkakörtől függően (félév, 1 és, 2 év, 3 év, stb.)

Soron kívüli orvosi alkalmassági vizsgálaton akkor kell részt venni, ha a munkavállaló egészségi állapota feltehetően olyan mértékben megváltozott, hogy munkakörét nem tudja 100 %-osan ellátni. Ilyen eset lehet sérülés, betegség miatti tartós legyengülés, vagy bármi olyan esemény, amely az adott munkakör egészséget nem veszélyeztető és biztonságos ellátását veszélyeztetné.

 

Konkrét, cégre szabott ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot! 

AJÁNLATKÉRÉS

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek