Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás

ISO 22000, IFS, BRC - Élelmiszeripari rendszerek

Élelmiszeripari rendszerek

ISO 22000 A BRC és az IFS műszaki rendszerek célja,hogy garantálni lehessen az élelmiszeripari ellátási lánc egészére kiterjedő ellenőrzési eljárások következetességét és átláthatóságát.

Az angol kereskedelmi láncok a követelményeiket BRC szabványában foglalták össze. A BRC tagja például a Tesco. Ezen cégek folyamatosan megkövetelik beszállítóiktól, hogy e szabványnak megfelelően dolgozzanak.

Az IFS-t (Nemzetközi Élelmiszerszabvány) a német kereskedelmi láncok dolgozták ki. A beszállítóktól ezen szabvány szerint kiépített és tanúsított rendszert követlenek meg a német és francia nagykereskedelmi láncok, mint a Auchan, Spar, Cora, Metro.

A két szabvány követelményei alapvetően azonosak, a szempontok kis mértékben és csak néhány részletben térnek el. A fő eltérés, hogy az audit során a nem-megfelőségeket pontozzák, és az audit eredményét, a német felfogás szerint objektívebb, az angol felfogás szerint merevebb, rugalmatlanabb pontszámok alapján döntik el. Mindkét követelményrendszer alapfeltétele a működő élelmiszer-biztonsági rendszer (HACCP), tartalmazza a minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2000-es) legszükségesebb elemeit, emellett megfelelő üzemi (gyártási, higiéniai) környezetet feltételez.

Az ISO 22000-es "élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer" szabvány támaszkodik az ISO 9001-es szabvány struktúrájára, és jelentőségét növeli, hogy - a többi ISO jelölésű szabványhoz hasonlóan - egyidejűleg európai szabványként is megjelent, így egyben magyar nemzeti szabvánnyá is vált.

 

Konkrét, cégre szabott ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot! 

AJÁNLATKÉRÉS

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek