Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás

Csak egy plusz teher az ISO 9001? NEM!

Napjainkban az ISO kifejezés már többek számára nem jelent mást, mint egy plusz terhet, felesleges rosszat, újabb macerát.

A mi csapatunk hisz abban, hogy egy jól strukturált, logikusan felépített és alaposan átgondolt minőségirányítási rendszer hatékony eszközként tud működni úgy, hogy nem jelent plusz terhet a szervezet számára. Ebben lesz segítségére az ISO 9001 szabvány.

Hogyan?

  • Alapos helyzetfelmérést követőn összegezzük azon folyamatokat, ahol a nyomon követésben hiányosság mutatkozik, majd a megoldásra javaslatokat teszünk.
  • Az ISO 9001 szerinti rendszer bevezetése során kialakításra kerül a tevékenységhez leginkább illeszkedő szervezeti felépítés, amely biztosítja partnereink számára a felelősségek és hatáskörök egyértelmű tisztázását.
  • Feltárjuk azon folyamatokat, melyek elvégzése nélkülözhetetlen egy fejlődő szervezet számára.
  • Miután a rendszer megszerezte az ISO 9001 tanúsítványt, részt veszünk a továbbfejlesztésében, korszerűsítésében, hogy az mindenkor a legmegfelelőbb módon támogassa partnereinket.

Mi az ISO 9001?

ISO 9001 A minőségirányítás terén vezető szabvány az ISO 9001. Ennek a legfőbb oka, hogy tevékenységétől függetlenül bármelyik vállalat hatékonyan alkalmazhatja, egyaránt találkozni vele a közszférában és a piaci versenyben résztvevő cégeknél is. Az ISO 9001 szabvány tartalmaz minden minőségirányításra vonatkozó követelményt. Segítségével a cég működése hatékonyabbá tehető, ezáltal a vállalat sikeresebben képes működni. Amennyiben egy cég megfelel az ISO 9001 követelményrendszerének, erről tanúsítványt is szerezhet.

Az ISO 9001 tanúsítvány nemcsak a szervezet működésének fejlesztésében játszik fontos szerepet, hanem az üzleti partnerekben is bizalmat ébreszt. Az ISO 9001 egy olyan eszközt ad a cég vezetésének kezébe, amellyel képesek napi szinten felügyelni és irányítani a vállalat folyamatait.

Mit tartalmaz az ISO 9001 szabvány?

Nyolc alapelv mentén rendeződik az ISO 9001 tartalma. Ezek a szabvány sarokkövei, amelyek alapjaiban határozzák meg a szervezet működését. Ezek a vevőorientáltság, a vezetés, a szervezet tagjainak részvétele, a folyamatalapú megközelítés, a rendszerszemlélet, a tényeken és konkrét adatokon alapuló döntés, a kölcsönös előnyös kapcsolatok, valamint a folytonos fejlesztés. Ez utóbbi különösen fontos a hosszútávú siker érdekében.

Szabványként az ISO 9001 egy biztos alapot ad, ám a legnagyobb előnye mégis az, hogy lehetőséget teremt a folyamatos fejlődésre. Sőt nemcsak lehetőséget teremt, hanem egyenesen előírja a folyamatok rendszeres felülvizsgálatát és javítását. A szakadatlan fejlesztés által az ISO 9001 versenyelőnyhöz juttathatja cégét a konkurensekkel szemben.

Hogyan alakítható ki jól működő rendszer az ISO 9001 alapján?

Az első lépés a meglévő folyamatok vizsgálata, amely során áttekintjük a szervezet működését. Figyelembe vesszük a folyamatok sorrendjét, valamint az egymásra gyakorolt hatásukat is. Majd az ISO 9001 követelményei alapján megalkotjuk a hatékony működéshez szükséges feltételrendszert, ekkor határozhatók meg a működési és szabályozási módszerek is.

Ahogy fentebb is írtuk, az ISO 9001 lényeges eleme a szakadatlan fejlesztés. Ennek értelmében sokkal inkább egy folyamatosan változó rendszerről van szó, amely képes reagálni a változó igényekre. Az ISO 9001 előírja a folyamatok ellenőrzését, az eredményesség mérését, továbbá a fejlesztésekre irányuló javaslattételt.

Milyen előnyöket kínál az ISO 9001 szabvány?

Legtöbben a hatékonyság, valamint a bevétel növekedését várják az ISO 9001 szabvány alapján megalkotott minőségirányítási rendszertől. Az ISO 9001 ezt a vevők igényeinek minél magasabb színvonalú kielégítésén keresztül igyekszik elérni. Ennek érdekében egy áttekinthető, ezáltal pedig könnyebben kezelhető rendszert kínál a szervezet vezetőinek.

Mivel az ISO 9001 szerint működő szervezet döntéshozói tisztában vannak a folyamatokkal, képesek akár rövid időn belül is rugalmasan változtatni a cég működésén. Így a vetélytársaknál gyorsabban reagálhatnak a piac változásaira.

A folyamatos fejlesztések a cég életének szerves részét képezik majd, így a kollégák is ezen új látásmód szerint végzik majd munkájukat, és hozzájárulnak a szervezet rendszeres megújulásához.

 

Konkrét, cégre szabott ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot! 

AJÁNLATKÉRÉS

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek