Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
Ügyfélvélemény a munkavédelmi oktatásról

Ügyfélvélemény a munkavédelmi oktatásról

Napjainkban a munkavédelemre egyre nagyobb figyelmet kellene fektetni ennek ellenére a tapasztalataim és ismerőseim beszámolói alapján sok munkahelyen felületesen kezelik ezt a területet. Szükséges „rosszként” vagy inkább hátráltatásként tekintenek erre, mintsem segítségként. Nekem viszont az a véleményem, hogy ez a mi egészségünket, biztonságunkat és életünket védi, amely segít nem pedig felesleges időpazarlás, mint azt sokan gondolják.

Talán egyedüli pozitív tapasztalat az ismerőseim beszámolói alapján a multik kultúráiban (nagy cégek) tapasztalható. A szervezettség és a szabálykövetés mellé társul a biztonságos munkavégzés. A multinacionális cégeknél a pontosan beszabályozott jól behatárolt egységek miatt nagy a figyelem a munka- és tűzvédelemre is.

A mikro- kis és középvállalkozásoknál néha még a kötelező minimális előírások sincsenek figyelembe véve, bár természetesen vannak kivételek. A gyártó vagy akár az építőipar szektort nézve is elég kritikus az előírások betartása. Az építőipar, ami talán a legnagyobb hangsúlyt kapja a médiában, amit akár a saját szemünkkel is láthatunk nap mint nap pl.: állványokon sisak használata, megfelelő védőfelszerelések hiánya stb. Talán ezen a területen a legszélesebb a dolgozók hanyagságának skálája, valamint itt találkozhat több különböző szakipar egyszerre a munkaterületen. Tudatosítani kell a veszélyek forrását. A figyelemnek itt óriási szerepe van, mivel ezt egy igencsak veszélyes munkaterület. A megelőzés és a figyelemfelkeltés fontos szempontjai közé tartoznak a biztonságos munkavégzésnek, ezért minden embernek részt kellene venni az oktatásokon a saját és nem utolsó sorban a mások védelmének érdekében is.

Sokszor csak a balesetek bekövetkezte után kerül a cégek vezetőinek látómezőjébe a munkavédelem fontossága és az oktatások megtartása.

A balesetek megelőzhetőek vagy nagy százalékban csökkenthetőek az oktatások megtartásával és ismétlésével. A veszélyek felhívására és a balesetek bekövetkezésének megelőzésére kell véleményem szerint nagy hangsúlyt fektetni. Az ismétlő oktatásokat is meg kell tartani, mert a munkavállalók figyelme lankad és emlékeztetni kell őket a veszélyekre és a szabályok betartására. Az oktatást egy megadott tematika alapján kell megtartani az adott munkára és munkakörre specifikálva. Az oktatás lehet elméleti, gyakorlati vagy mindkettő. Az oktatásokat lehet színesíteni képekkel vagy akár egy diasorral. Melyben videókat vagy animációkat is be lehet mutatni, amik jobban szemléltetik a hibákat vagy akár a már megtörtént baleseteket. Az elrettentés a legjobb felhívás. Az oktatás más formában is el lehet végezni akár egyéni szintre lebontva, melyben a Trendsys Kft. online oktatási felülete nagy segítség lehet minden cég számára.

Mikor először találkoztam az online oktatási rendszerrel, bevallom kicsit szkeptikusan álltam hozzá. Itt meg kell jegyeznem nem ismertem a rendszert és nem láttam, hogy milyen módon tudja kezelni az oktatást és az oktatott személyeket. Ez az aggodalmam azonban mára teljesen megszűnt. Az rendszer adminisztrátori felületét a munkáltató, vagy az általa megbízott dolgozó kezeli. Az oktatási anyagok munkakör specifikusak, de akár teljesen egyénre szabhatóak. Ez a rendszer cégünknél nagyban megkönnyíti az oktatások nyilvántartását és még az éves ismétlődő oktatásokat is automatikusan történnek, azok esedékességét nem kell figyelünk, rábízhatjuk magunkat teljes mértékben a TrendSys rendszerére. Ez a rendszer meglátásom szerint egy nagy vállalatnál is tökéletesen megállja a helyét

A tapasztalatom alapján és a felület használata után mindenkinek csak javasolni tudom az oktatás ezen formáját, de azt meg kell említenem, hogy nem minden esetben alkalmazható (például, ha nem minden dolgozó rendelkezik önálló e-mail címmel, vagy számítógép hozzáféréssel). Mindezek mellett egy segítő hátteret is kapunk a Trendsys Kft-től a felmerülő kérdésekre. Amennyiben az oktatás nem oldható meg az online rendszer segítségével, abban az esetben is bármikor állnak rendelkezésre oktatások megtartásában és lebonyolításában, illetve egyéb munka- és tűzvédelmi kérdések felmerülése esetén.

Fontos az oktatások megtartása és az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés megteremtése!

 

munkavédelem

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek