Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Szerződött partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk az esedékes munka- és tűzvédelmi teendőkről, valamint folyamatos információkkal látjuk el a COVID-19 vészhelyezettel kapcsolatban.

 

A koronavírus helyzetre való tekintettel a vészhelyzet fennállásáig módosult tűzvédelmi eszközök felülvizsgálati és karbantartási kötelezettsége.

 

A napokban megjelent 177/2020 (V.4) Korm.rendelet foglalkozik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 18. melléklet 1. táblázatában felsorolt tűzvédelmi eszközök időszakos felülvizsgálatának és karbantartásának halasztási lehetőségével.

 

A veszélyhelyzet ideje alatt ezeket a felülvizsgálatokat és karbantartásokat el lehet halasztani, ha azok elvégzése aránytalan nehézséggel jár.

Abban az esetben, ha az üzemeltető a halasztás mellett dönt, az előírt üzemeltetői ellenőrzéseket havonta kell végrehajtani, függetlenül attól, hogy az OTSZ egyébként hosszabb ciklusidőt állapít meg.

 

Az elmaradt felülvizsgálat és karbantartás pótlásáról a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napon belül, dokumentált módon kell intézkedni.

 

A veszélyhelyzet utáni időszakban várhatóan nagyobb számban lesz szükség a felülvizsgálatok, karbantartások elvégzésére, emiatt a harminc napon belüli pótlás nem elvárás, de a pótlás érdekében tett intézkedés és annak dokumentálása (például az elhalasztott felülvizsgálat írásbeli megrendelése) kötelező.

 

A tűzvédelmi eszközök esetleges meghibásodásának elhárítását a könnyítések nem érintik, azokról az üzemeltetőnek továbbra is gondoskodnia kell! 

 

Kép forrása: unsplash.com; Beatriz Pérez Moya

munkavédelem

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek