Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
A TŰZOLTÓK VILÁGNAPJA: MÁJUS 4.

A TŰZOLTÓK VILÁGNAPJA: MÁJUS 4.

Május negyedikén van Szent Flórián napja, aki a tűzoltók védőszentje. Ő testesíti meg az emberségességet, az önfeláldozást és a bátorságot.

 

Szent Flórián története a 3. századig nyúlik vissza. Flórián ebben a korban élt és szolgált a római légióban századosként.

303-ban tört ki újra a keresztények üldözése. Flórián is kereszténynek vallotta magát és tudomására jutott, hogy negyven keresztényt tartanak fogva, akiknek a segítségére sietett. Flórián a fogvatartottak segítségére sietett. Miután magát is kereszténynek vallotta, saját bajtársai elfogták, megkorbácsolták és Diocletianus császár parancsára 303. május 4-én megkötözve, egy kővel a nyakában az Enns folyóba dobták.

​A legenda alapján holtteste megakadt egy sziklában, ahol egy sas vigyázott rá, majd egy Valéria nevű keresztény asszony megtalálta. Valéria elvitte Lorch-ba, ahol tisztességgel eltemette. 

A lorchi Szent Flórián sír felett ma az Ágoston rendi szerzetesek kolostora található.

 

Természetesen nem csak az emberséges gondolkodás köthető hozzá, mikor a tűzoltással kapcsolatban beszélünk róla.

Mikor még a légióban szolgált, s egyre magasabb rangba került a légióban, idővel a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben egyszer egy hatalmas tűz keletkezett, amit Flóriánnak még a kilátástalan helyzet ellenére is sikerült eloltania, így megmentve katonáit a kegyetlen tűzhaláltól.

Emberfeletti cselekedetét Isteni erőnek tulajdonították, majd szájhagyomány útján terjedt tovább legendája, amit a mai napig őrzünk.

További legendák szerint egy égő városért imádkozott, majd egy vödör vízzel eloltotta azt, más legendák pedig arról beszélnek, hogy egy tűzbe esett szénégetőt mentett meg a tűzhaláltól.

 

Köszönjük a tűzoltók fáradhatatlan munkáját!

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek