Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
A színészet is egy MUNKA!

A színészet is egy MUNKA!

Mindenki sokszor szeretne egy-egy színész bőrébe, adott karakterébe bújni.

Ez az álom valószínűleg mindenki fejében megfogan élete során legalább egyszer, de akár többször is. Látjuk, ahogy a főhősnek minden sikerül az életben. Egyszer nagymenő üzletemberré válik, olykor kiváló sportoló képében jelenik meg a vásznon, megmenti a világot szuper erejének segítségével… Vagy egyszerűen megpróbálja biztonságosan eljátszani a Bibliai Júdás szerepét a színpadon…

Miért is vág a munkavédelemhez eme gondolatom?

Történt a minap, hogy a Győri Nemzeti Színház társulata előadta a Jézus Krisztus szupersztárt, mint ahogy azt már megtette oly sokszor hiba nélkül. Ez az előadás viszont sajnos más volt. Az előadás egyik fő jelenetében, mikor Júdásnak (jelen esetben Sándor Péter, színész), fel kellett akasztania magát elvétette a mozdulatot és fulladozni kezdett.

Szerencsére a történtek ellenér nem lett baja a művésznek és ép bőrrel „megúszta” a jelenetet.

Akármennyire is hihetetlen, de ez is a munkavédelemre tartozik. A színházi közeg kívülről nem tűnik olyan veszélyesnek, mint amilyen valójában. A színházban minden folyamat rengeteg kockázatot hordoz magában.

Nézzük csak ezt az esetet. A munkavállaló, jelen esetben a színművész hiába volt munkavédelmi szempontból biztosítva, oktatva, hiába gyakorolta megannyiszor az adott jelenetet mégis majdnem tragédia lett a vége. Lehet, hogy csak a fáradtság volt az oka, de az is lehet, hogy a munkavállaló már annyira rutin jelleggel tette a dolgát, hogy figyelmetlen volt és máris jött a baj.

Nem véletlen tehát, hogy minden munkavállalónak rendszeres munkavédelmi oktatást kell biztosítani. Munkába állás előtt előzetes oktatást tartunk, majd időről időre frissítés jelleggel időszakos munkavédelmi oktatáson kell részt venni.

Általában évente szoktunk ismétlődő oktatást tartani, de ezek az oktatások sűrűbben is lehetnek.

Van úgy, hogy évközben új technológiát vezetnek be az egyes cégek, vagy új helyre költöznek, munkavállaló fél év után megy ismét dolgozni, esetleg valami komolyabb baleset történik a munkavégzés közben… Ilyen esetekben rendkívüli oktatást indokolt tartani.

Rengeteg eset van, amikor a munkavállaló ezeknek az oktatásoknak köszönheti, hogy higgadtan tud cselekedni az adott szituációban és nem történik nagyobb baj.

Fontos tehát, hogy munkavállalóinknak tartsunk, illetve adjunk lehetőséget a munkavédelmi oktatáson való részvételre és kötelezzük is őket az oktatáson való megjelenésre.

Akit bővebben érdekel a fent említett színházi eset, az a következő linken olvashat utána bővebben:

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/remulet_a_gyori_szinhazban_-_azt_hittem_meghalok/2419765/

 

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek