Munkavédelem - Tűzvédelem - Minőségirányítás
A mezőgazdaság veszélyei

A mezőgazdaság veszélyei

A mezőgazdasági munkálatok egész évben jelen vannak a gazdaságban, még akkor is, ha mi ezeket nem igazán érzékeljük Budapesten, a székünkben ülve.
Az agráriumban mindig van mit tenni, de mindig oda is kellene figyelni a munka-, és tűzvédelem fontosságára, betartására.
Ebben az időszakban már lassan mindenki végez az őszi betakarításokkal.
A vidéket járva láthatjuk, hogy egy-két területen még most is kint vannak a kombájnok és az időjárás miatt kint hagyott kukoricát aratják…
Nem egyszerű minden munkavállalót egyszerre koordinálni és oktatásukat minden munkafolyamatról, minden eszközről, gépről megtartani, de mindenképpen el kell végezni, mert ezzel életeket lehet menteni. (szerintem ez az életmentés túlzás) inkább életet és eszközöket
A folyamatokat sokszor az emberek egyedül végzik, hatalmas gépek társaságában, így magukra vannak utalva minden egyes szituációban. Az egyedüli munkavégzésnél hatványozottabban fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen a munkahelyi kockázatokkal, a gépekre vonatkozó előírásokkal és a munkavédelmi szabályokkal, az oktatás anyagával, a számára előírt egyéni védőeszközök használatával. Nem mindegy, hogy az ember mit milyen sorrendben csinál, vagy egy esetleges tűz észlelésekor hogyan cselekszik. 
Az aratás vagy más néven betakarítás egyik részfolyamata a tárolás. 
Ennek a folyamatnak is megvannak a saját előírásai és nem csak abból a szempontból, hogy azt az időjárási viszontagságoktól, állatoktól védeni kell. Tudnunk kell, hogy egy-egy gabona „halom” emberéletet is követelhet, ha nem zárják el kellőképpen az emberek elől. Nem feltétlenül kell illetéktelennek lennie annak, aki a közelébe keveredhet egy ilyen tárolási területnek, és általában mindent úgy kell kialakítani, hogy egy illetéktelen, helyismerettel, oktatással nem rendelkezőt se érjen semmilyen veszély. 
Sajnos a közelmúltban is egy ilyen jellegű mulasztás miatt történt tragikus eset. 
Egy gyermek fulladt bele egy kukorica halomba és a tűzoltók találták meg, de sajnos már a mentők sem tudtak rajta segíteni.
Az esetet az INDEX.hu tette közzé oldalán, melyet itt olvashatnak. 
http://index.hu/belfold/2015/11/03/kukoricaba_fulladt_egy_gyermek_sombereknel/
Ahhoz, hogy a mezőgazdaságban mindent megfelelő biztonsággal végezzünk, tisztában kell lennünk az alábbi rendelet tartalmával is:
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100016.FVM
Tájékozódjunk mindig a saját munkaterületünk, vállalkozásunk veszélyeivel kapcsolatban és azt munkavédelmi szakember közreműködésével próbáljuk meg minél biztonságosabbá tenni.
Biztonságos munkavégzést kívánok mindenkinek!
 

Vissza

AjánlatkérésVisszahívást kérek